Tuesday, 12 June 2012

universiti mujahadah

Semasa merayau- rayau membaca blog atau bahasa lainnya blog walking.. jumpa banyak luahan rasa.. at the end of it.. " tawakkal dan berserah.."

Hehh... common la.. tawakkal and berserah tu ertinya terlalu tinggggiii utk di tulis sesedap oren menjadi penambah perisa waktu tgh stres atau bersedih durja~

Sampai saat ini.. bila menyebut tawakkal dan berserah.. saya sangat takut menegur diri dengan kalam "faiza 'azamta fatawakkal 'alallah.." When you made a decision, put your trust in Allah, Allah loves those servants who like to put the trust in Him

tawakkal itu valid kah tanpa hati yang tulus mengabdikan diri padaNya? mudah kan meniti bibir berserah pada Allah.. kekadang keliru juga dengan situasi.. bila mana sesuatu keburukan terjadi pada dirinya.. langsung berkata.. kene redha dan berserah~ tetapi tatkala senang di mana tawakkal kita?

excuse me.. ~ tawakkal itu ertinya selepas bermujahadah.... pada waktu senang dan sukar.. harus kita tawakkal~ sebelum kita tawakkal , kena ada usaha.. dan excuse me sekali lagi.. usaha itu bukan usaha yang difikirkan logik akal semata2 ya.. usaha itu harus selari dengan apa yang Allah kehendaki..  nahhh.. barulah namanya azam dan tawakkal~~~ ^_^

rasanya pengertian tawakkal yg sekarang digunakan macam dah lari tune sket~  Solat tak kisah nak diskaun2, aurat tak jaga sesempurna, zina hati sentiasa.. zina mulut tak terkira..zina tangan riba melata, zina kaki susah gi masjid or masjid ilmu..  tp bila susah.. takpe.. kita kena redha dan berserah~~ what the??

huishhh~  sebagai seorang pemudi zaman ini.. memang la rasa sakit jantung dgn statement2 begitu.. bukan tak pernah statement itu dalam otak sendiri.. banyak kali sgt sampai rasa setan ni memang la tak reti nak putus asa sesatkan manusia... tp Allah sayang hamba2nya... Selaut mana pun dosa dan kesilapan.. tak boleh putus asa untuk bangkit mencari redha Allah..

Jap lagi nk final exam...  faham kepentingan exam dunia~ tuntutan universiti yang macam macam.. tapi i have something else in my mind .. nak teroka sesuatu.. " universiti mujahadah" ... macam nak buat cerita je dengan tajuk ni~ orang selalu dapat scroll ijazah bla bla~ doktor doktan, prof praf, .. tapi masih lg takut untuk bermujahadah....

Makanya.. diri ini memikirkan sesuatu " berbahagialah orang yang meletakkan azam atau usahanya sungguh2 mencari redha Allah semata2 , mendahuluikan azamnya dengan mengutamakan apa yang disukai Allah daripada kehendak dan nafsu peribadi zahir atau batin dengan sungguh2.. lalu kemudian barulah ia berserah pada Allah" .. kerana bagi diri ini.. INILAH TAWAKKAL yang sebenarnya!~ bukan omongan tawakkal disamping usaha yang bercelupkan budaya kebaratan.. bukan usaha yang berdasarkan logik akal tanpa iman.. bukan usaha kebaikan yang berselindung di sebalik jahiliyah moden.

wakafa billahi wakila~ Cukuplah Allah sebaik2 penjaga.. Ya Allah.. bantulah hambamu untuk menjaga iman dan tuntunilah hambamu ini agar istiqamah giat dlm usaha melawan penyakit2 hati.. ameen...No comments:

Post a Comment