Tuesday, 9 August 2011

ayah.. kau inspirasiku.

semalam aku menghubungi ayah.. mendengar suara ayah tak mampu untukku menahan titisan air mata dari mengalir.. ku gagahi juga, getaran suara ku sorokkan.. ku tidak mahu ayah tahu aku sedang bersedih..
...........................................................
sewaktu masih keanakan, kali pertama aku dimasukkan ke dalam hospital, ayah mengangkat aku ke bilik kecemasan.. sentiasa berada di sisi aku.. membenarkan kata - kataku walau semua mengatakan aku berdusta.. mendukungku ke sana ke mari.. kerana waktu itu kerusi roda terlalu lengah tiba..

sewaktu awal remajaku, kebencian dalam diriku kian melonjak..aku sengaja tidak mahu ke sekolah, macam - macam helah ku lakukan.. puas sudah aku memalukan ayah.. tapi ayah tetap di sisiku.. gigih memberi semangat untukku meredah ujian2 kehidupan..

sewaktu aku berada di bawah.. melihat rakan - rakanku di atas.. ayah memberiku harapan.. meneguhkan kembali keyakinan diriku.. aku berusaha melawan diriku sendiri.. ayah sentiasa ada di situ.. memastikan aku tidak berasa payah..

sehingga satu saat.. aku sudah tidak mampu lagi berdiri.. aku rebah dan terlantar .. aku langsung bisu..tidak lagi menjadi aku.. dunia ku rasa suram dan muram..

............................................................................
setiap malam ayah dan ummi bergilir2 membaca ayat - ayat quran ditepi telingaku.. sehingga aku bisa lelap.. satu ketika aku terjaga dan mendengar ayah teresak2 dalam sujudnya..

.............................................................................

march 2011- khabar berita itu sgt menyakitiku.. aku memegang tangan ayah.. " ayah, bacakan adik ayat Quran.. adik sangat sedih.."

lalu ayah membacakan surah ibrahim ayat 39-41 :

"segala puji bagi Allah yang telah menganugerahkan kepadaku di hari tuaku Ismail dan Ishak. Sungguh, Tuhanku benar - benar Maha Mendengar ( memperkenankan) doa. Ya Tuhanku jadikanlah aku dan anak cucuku orang yang tetap melaksanakan solat ya tuhan kami, perkenankanlah doa ku.Ya Tuhan kami, ampunilah aku dan kedua ibu bapaku dan semua orang yang beriman pada hari diadakan perhitungan (hari kiamat)"

ayah memandangku .."seorang ayah juga manusia.. maafkan ayah jika ayah tidak menjaga adik dgn baik"

aku tergamam.. remuk hati kerana selama ini.. sungguh durhaka aku pada ayah..sungguh aku mementingkan diriku sendiri.. sedang aku bermain2.leka dengan pentas kehidupan, aku lupa ayah yang akan dipertanggungjawab atasku.. aku menggadaikan kasih sayang ayah dengan dosa2ku.
.........................................................................................

ya Allah.. andai dapat ku serahkan semua pahala ibadahku kepada ayahku..agar dapat menggantikan semua duka yang terpaksa ayah lalui kerana kedegilan dan keingkaranku..

ya Allah .. ampunkan kedua ibu dan bapaku, mereka tiada salah dalam mendidikku.. jauhi mereka dari azabMu..


Saturday, 30 July 2011

fasting? what is that? OOhhh ramadhan..

Pat : waahh! 20 hours without no drinks and foods? that is very torturing.
Hidayah : err... not really actually.
Pat : it is not fair, you'll be fasting 20 hours while your family in Malaysia only 12 hours.

Hidayah : not really..
Pat : so tell me why?

ngeh ngeh.. yes yes~ the time has come.. i like other people asking ..wHyyy??

Hidayah : actually it is fine to fast 20 hours here.. even summer, the weather is not as hot in Malaysia..

Pat : oh.. But..but .. This is ridiculous! during winter.. you break your fast earlier..
Hidayah : Because God really understand human, during winter it is very cold..can you imagine the starvation if we have to fast 20 hours during winter?

Pat : right.. How about people in the poles? should them fast all year and only break it's fast once in a year
Hidayah : Well.. fasting is compulsory during Ramadhan.. and it only take 30 days.. in cases like poles, they will have to fast according to the time of their prayers like usual.

Pat : what do you mean by prayers? you mean, you have to fast.. and also pray? why cant you do either? you've been praying trough out the years..should have one month off during ramadhan.
Hidayah : actually our fast,prayers all are for the beneficial of ourselves.. it gives strength and guides us in this harsh life. we depend on God every second and every minute.

Pat : 5 prayers are just too many.
Hidayah : our prayers has its own time which is dawn,noon,late noon,evening and night.. a prayer only takes about 5 minutes.. 5x5 = 25 minutes out of 24 hours..does it sound many to you?

Pat : What about the poles? they don't have days like us.
Hidayah : For places like the poles, they still have to pray 5 times by measuring the hours stated by our scholars.

Pat : It sounds fair.At what time do you start fasting?
Hidayah : from dawn until late noon. approximately until the sun sets down.

Pat : That's a relief..you will get to eat during the night though..
Hidayah : Actually it helps to service the digestion system in our body, maintain the diet and the most important to feel the hunger that so many people out there suffers everyday. being grateful.

Pat : Alright then.. happy ramadhan.. you explains well to me.
Hidayah : No problem.. would you mind if i ask you a question regarding Buddha?

And the conversation continues... as we share our thoughts.. get real and ask real people :-)

Tuesday, 26 July 2011

dunia ini sementara sahaja, senyumlah :-)

kerana kemarahan kita, sedunia kita burukkan..

kerana rasa ketidak adilan, segalanya2 kita salahkan..

kerana kesedihan , kita pejam mata pada nikmat lain..

kerana terlalu cintakan , semuanya kita korbankan..

Begitu sombong merintih sana sini.. langsung berbangga dengan kejahatan.. langsung tidak malu menjadi hamba yang tidak bertanggungjawab.

tapi jangan risau, dunia dan seluruh isi ini hanya sementara untuk diuji keimanan kita... matlamat chapter2 life ni semua ni hanya sementara.. apalah sangat dunia ini.. sudah - sudahlah..

:-)

Sunday, 24 July 2011

i've done a huge mistake.if only i could turn back time..

astaghfirullahalazim.

as human, everybody do mistakes in their life.. big..small..purpose.. not in purpose..

but the most important is our choice and decision after realizing, oh, it was a mistake..

some people take responsibility of their mistake.

some people escape from the mistake as if nothing ever happen.

and from my opinion..both are right..it depends on the mistake that you've done..

if it just involving ourself and God, be repentance.

BUT.. if it involves other people, we MUST ask forgiveness from the person and take responsibility on everything impacted from our mistake.

“Sesiapa yang ada padanya kezaliman terhadap saudaranya (muslim yang lain); seperti terhadap maruah dan selainnya, mintalah halal pada hari ini sebelum tiba waktu yang tiada dinar dan dirham (tiada harta iaitu pada Hari Kiamat). Sekiranya baginya kebaikan (amalan soleh) maka akan diambil darinya dengan kadar kezalimannya. Jika tiada baginya kebaikan, maka akan diambil dosa orang yang dizalimi lalu ditanggung ke atasnya” (Riwayat al-Bukhari).

The choice and decision that we will choose, must be referred to the Quran and Sunnah.. mesyuwarah with the right 'alima.. even if we are knowledgeable or hafiz al-Quran, it does not make us safe from the shaitan's incitement .. ask Allah to guide us and show us the true decision..

Don't be selfish.. Allah knows what is it in our heart... and if it is not good for us, Allah will never permits it to happen..

we can try as much to hide.. escape.. and lie to everyone in this whole life covering our mistake.. or even force other people to take responsibility of our mistake.

BUT always remember.. Allah is watching and all our irresponsible action will not safe us from the du'a by the people we have suffered..

“Takutlah kamu doa orang yang dizalimi, sesungguh antaranya dengan Allah tiada sebarang hijab (penghalang)” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)"

Tiada siapa antara kita yang dapat menyelamatkan dirinya dari hukuman Tuhan. Seseorang mungkin telah melupai orang yang dizaliminya, atau si mangsa juga mungkin terlupa, atau pergi menemui Ilahi terlebih dahulu. Namun doanya tetap hidup. Akan ada waktu, ia tetap datang bertandang dalam kehidupan si zalim; meragut kebahagiaannya, ketenteraman hidupnya dan mencampakkan derita dalam pelbagai warna dan rupa. Mungkin si zalim ketika itu terpinga dan bertanya ‘apakah salah saya?’. Dia terlupa bahawa Tuhan tidak lupa atas kezalimannya, di dunia dan akhirat sana. -drmaza-

standard style of forgiving.......Forgive by trying as much as you can to forget the mistakes done..some people they choose to forget the people, it will be easier rather than forgetting their mistakes..

But for me, give forgiveness as much as you want people to forgive you..as much as you want Allah to forgive your sins. Pray Allah will make you forget it as it is easy for Him because our heart belong to Him.

Tuesday, 19 July 2011

don't judge a book by its cover..

What goes through your mind?
As you sit there looking at me
Well I can tell from your looks
That you think I’m so oppressed
But I don’t need for you to liberate me

My head is not bare
And you can’t see my covered hair
So you sit there and you stare
And you judge me with your glare
You’re sure I’m in despair
But are you not aware
Under this scarf that I wear
I have feelings, and I do care
So don’t you see?
That I’m truly free
This piece of scarf on me
I wear so proudly
To preserve my dignity...

My modesty
My integrity
So don’t judge me
Open your eyes and see...
“Why can’t you just accept me?” she says
“Why can’t I just be me?” she says
Time and time again
You speak of democracy
Yet you rob me of my liberty
All I want is equality
Why can’t you just let me be free?

sami yusof : free
...........................................................................................

Don't judge.. it is not easy.. have you ever once in your life, did not judge other people? think again..

when you say to other people..don't judge me.. indirectly you are actually judging the person for judging you ..

once you see a person weakness, shut your mouth and think of yourself? have you been so great? did you ever not commit any sin?

think of how many heart you have been hurting for all the while just by thinking of yourself too much..

example : we went to a restaurant, we said loudly " this food is terrible" .. we get one point for being an ungrateful worshiper.. one point for being disrespect to the owner of the restaurant.. by means we can always say it directly to the chef or cashier and ask for refund.. what is the big deal?

the option and decision that you take represent who you are... everyone likes judging other people.. that's insaniah.. so don't blame others to judge you.. when you stop judging other people, you will have no time to think about people judging you.

Sunday, 17 July 2011

LUPAKAN..

terkadang niat kita baik.. tetapi orang tetap akan terasa.. oleh kerana itu .. Ya Allah, Engkau lupakanlah kekuranganku pada pandangan manusia.. sungguh aku tidak bermaksud yang sedemikian.. Hanya Engkau yang memahami kelemahanku..

Wednesday, 22 June 2011

tak boleh la.. saya busy..

There is a phrase i would like to quote. Its from an african man i met while walking to the city. I was trying new route and i get confused with the street's name. He said

" if you find yourself lost dear, say bismillahirrahmanirrahim..du'a is our strength,we are moslems."

I was amazed.. a simple sentence with a very deep meaning subhanaAllah.. Allah make possible for me to meet this man, which is very brown.. i never knew him.. But he can say the magic word and makes me calm.

how many times in our life do we feel lost?

as a student : it is very hard..i can't understand this topic..i'm lost~! blurrr~ i don't know what is this all about~!

what did we do? did we perform solah and make du'a before we get mad or feel so depressed? did we perform solah and make du'a before we start to blame the teachers or other people that causes us to feel stress?

we can feel lost so many times in our life.. we failed, we separated, we feel we are treated unfair, hopeless, meaningless, pressure and stress, nobody to depend on, etc.

"As for man, when his Lord tries him by giving him honour and bounties, then he says (in): "My Lord has honoured me." (15) But when He tries him, by straitening his means of life, he says: "My Lord has humiliated me!" ( its from surah al-fajr in the quran)

A sister said to me.. living nowadays is very hard ..and i said to her ..well,its a good sign.. she asked me why.." its because,to enter Jannah( heaven) every each of us will be tested with hardship in many ways..so its a good news..we are the selected one" ..she smiled.

some people says i am so busy doing things here and there.. actually i still think there are so many hours in my life that is not used properly..Its not that i am gifted with this attitude since i am little.. i train myself to do so..and I always pray that Allah will give me strength even if i get married one day and have so many other responsibilities, inshaAllah i will maintain active!! inshaAllah, if Allah gives permission. He knows best.

Thursday, 16 June 2011

la tahzan innaAllaha ma'ana

PASRAH SEGALANYA
DEHEARTY

Pernah hati ini terguris
Dengan fitnah dan tohmahan menghiris
Sehingga terasa diri ini hina
Kerana tiada siapa yang sudi membela
Kutabahkan hatiku harungi hidup
Biarpun tiada siapa yang menemani
Keseorangan aku di lautan sepi
Ditinggalkan mereka yang aku percayai

Namun ku tahu ada hikmahnya
Setiap segala yang menimpa diri
Kuserahkan segala padaMu Tuhan
Yang berkuasa jua mencipta
Kerana Engkau Maha Mengetahui
Segala apa yang terbuku di hati

Ya Allah tidakku terdaya lagi
Menahan dugaan yang mencabar ini
Terasa bagai noktah telah kutemui
Mengakhiri segala yang telah aku mulai
Ya Allah engkau lindungilah aku
Bekalkanlah daku dengan limpahan iman
Agar tabahku menghadapi dugaan
Agar tidakku berhenti di pertengahan

Kini di sini aku berdiri
Bersama harapan yang tulus suci
Agar terbitlah kembali menteri pagi
Setelah malamku berkalut benci

Sunday, 12 June 2011

Tapi saya takutkan Allah..

Masa dalam kereta kak asmin, terdengar lagu ni... kadang -kadang kita remaja tak mampu nak kawal perasaan ingin dicintai dan disayangi sebab itukan fitrah manusia.. blues mode jiwang tu memang ada tapi ia bukan untuk dilayan..tapi untuk dikawal kerana itulah perjuangannya..kenapa ianya harus dikawal? kerana hati akan leka dengan bunga2 cinta dan harapan-harapan janji manis dunia sedangkan sesaat selepas nafas ini pun bukan milik kita..kita perlu sedar hakikat kita ni lemah..kita manusia.. sebab itulah kita berdoa agar dikuatkan hati untuk bersabar..kalau belum bersedia untuk menggalas tanggungjawab sebagai suami/isteri..let go lah percintaan itu.. Jaga HATI dengan sungguh2..satu cara untuk mengungkapkan "saya belum bersedia"..bg lirik lagu/ video spt dibawah.. tapi ada satu lagi cara.. DIAM dan PENDAM perasaan tu.. insan yang terbaik untuk kita telah diaturkan Allah..serahkan segalanya pada Allah dan yakin jika dia untuk kita, pasti akan disatukan oleh Allah :-) buat sesuatu kerana takutkan Allah, Allah itu pemurah..pasti dapat lebih baik.. sedang Allah Maha Mengetahui, lebih kenal kita dari diri kita sendiri.

"Dan demi sesungguhnya, Kami telah mencipta manusia dan Kami sedia mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya, sedang (pengetahuan) Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya"(surah Qaf : 16)

Penyanyi : Edcoustic
Tajuk lagu: Nantikanku Di Batas Waktu

Berdoa di kedalaman hatiku
Tersembunyi harapan yang suci
Tak perlu engkau menyangsikan

Lewat kesalihanku
Yang terukir menghiasi dirimu
Tak perlu dengan kata-kata

Sungguh walau ku kelu
Tuk mengungkapkan perasaanku
Namun penantianmu pada diriku
Jangan salahkan

Kalau memang kau pilihkan aku
Tunggu sampai aku datang
Nanti kubawa kau pergi
Ke surga abadi

Kini belumlah saatnya
Aku membalas cintamu
Nantikanku di batas waktu

Friday, 10 June 2011

awak kan pandai, dapat biasiswa...

Dengan nervous, Halimah menekan butang menyemak keputusan biasiswa.

>>>> Dukacita dimaklumkan permohonan anda TIDAK BERJAYA <<<<<

Alhamdulillah..." Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan, (5) (Sekali lagi ditegaskan): Bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. (6)"... itulah janji Allah dalam surah ke 94 dalam Al-Quran..

................................................................................................

Bushra : wah Halimah..saya tak pernah pun bukak journal. semua kena sekat.

Halimah : eh, pakai via universiti pun kena sekat? cuba pakai ini.. ( sambil mengajar buka journal)

Bushra : Pandailah awak Halimah..

Halimah : eh.. saya tak sepandai awak.. awak kan dapat biasiswa..

Bushra senyum2 bangga diiktiraf pandai..padahal Halimah memerli Bushra.

...............................................................................................

Siti : Handphone dah tak best..nak tukar baru ah..Eh Halimah jom gi lowyat..

Halimah : Bila nak pergi?

Siti : Tunggu duit biasiswa masuk.

Halimah : Eh, mak ayah ape khabar?

Siti : Ok je..dah lama tak balik.

Halimah : call lah diorang..

Siti : Busy sikit sekarang, assignment banyak.

Halimah : Awak kan pandai, dapat biasiswa..assignment tu easy the pieces jer.

Siti senyum2 bangga diiktiraf pandai.. padahal Halimah perli Siti kata busy tapi gi lowyat sanggup pula.. sampai telefon mak ayah pun berkira..Yelah..orang ada biasiswa..

..........................................................................................

Sebenarnya,Halimah tinggal serumah bersama Siti dan Bushra..

Siti dan Bushra sibuk mengemas bilik, memastikan bilik rapi sebagai persediaan"mood study", exam dah dekat..kalau sangkut biasiswa kena tarik..Manakala Halimah mengemas dapur.

Siti : Halimah, kenapa suka cuci- cuci rumah pakai cuka dengan garam?

Halimah : ini namanya bikarbonat lah..bukan garam.. sebab dua benda ni jarang guna buat masak, saya guna la.

Bushra : eee..busuk lah tangan nanti.

Halimah : cuka acidic, soda bikarbonat neutralizes acids and breaks down proteins. It is especially effective for cutting through dried-on grease and for combating stains.

Siti : alahh..menyusahkan ajer lah. baik beli ready made detergant kat kedai.. tinggal gosok aja.

Halimah : Owh, awak ada duit biasiswa tak apa lah nak beli2..saya kena belajar survive untuk hidup, mengikut kemampuan apply je apa ada..

...............................................................................................

Sekiranya anda pemegang biasiswa kerajaan, setiap duit yg digunakan dari biasiswa itu adalah hasil titik peluh rakyat yang diamanahkan kepada anda, kelak akan dipersoal Allah bagaimana setiap wang tu dibelanjakan. Fahami.. bacalah perjanjian yg ditandatangani.

If you are a scholarship holder, it doesn't mean you have the right to look down other people. It is a gift from God and it comes with big responsibility.. Life is a test.

Friday, 3 June 2011

dictionary masakan sy yg ringkas~

* changes due to apply- akan diupdate dari masa ke semasa.

kunyit = tumeric
asam jawa= tamarind
asam gelugor/keping = tamarind peels
kayu manis = cinnamon
jintan putih = cumin
jintan manis = aniseed
halba = fenugreek
buah pala = nutmeg
buah keras= candlenut
buah pelaga = cardamon
buah berangan = chestnut
cili boh = minced chilli
halia : ginger
lengkuas : galanga/galangal
bawang putih : ginger
gula melaka : palm sugar
beras pulut : glutinous rice/ sticky rice
beras pulut hitam : black glutinous rice..(make sure glutinous,beras hitam lain)
http://www.foodsubs.com/Rice.html

sayur :

ketumbar= coriander
kobis = cabbage
salad = lettuce
* lettuce iceberg
saderi = celery
cili padi = bird's eye chilli
cili benggala= capsicum
labu= bottle gourd, calabash/calabaza, pumpkin
cendawan = rujuk http://www.foodsubs.com/Mushroom.html

Ubi/pokok :

ubi kayu= topioca/cassava/gari
ubi sengkuang = yam bean
ubi kentang = potato
ubi keledek = sweet potato
keladi= sweet yam
kanji= starch
sagu = sago
jagung = corn/maize
suji = semolina

ikan : my advice is tahu nama spesifik ikan, then cari dalam group apa..rupa ikan memang berbeza,tapi kalau dari group yg sama..boleh substitute kalau tak jumpa.

bilis : anchovy
tenggiri= kingfish mackerel/spanish mackerel * rujuk website ni nak tahu beza http://archive.chesapeakebay.net/info/spanish_mackerel.cfm
patin = silver catfish
kembong = indian/short mackerel
tongkol= long tailed tuna
siakap = giang sea perch/barramundi
bawal = promfret
cincaru = hard tail scad
tamban besar= rainbow sardine
tamban kecil = fringescale sardine
parang= wolf herrings
selayang= round scad
terubuk = long tail shad

Sunday, 22 May 2011

jiwe kacau lah der~

tetiba dah nak masuk bulan june~

rasa mcm.. ah lah mak ai~ mcm2 lagi tak selesai..untuk research, result tak analize lagi.. findings berterabur.. tapi bila kembali pada niat,tahu matlamat mana yg penting.. datang UK bukan untuk bercuti.. ada misi yang harus diselesaikan..rasa sentap, sebab cepatnya masa berlalu..

tatkala jiwa kacau mula menyinggah.. mulut dan tangan mulalah gatal nak bersembang.. konon nak sharing isi hati dan mengurangkan beban~ tapi everytime nak buka mulut..selalu buat tanda STOP! atas kepala..what do you expect? people will listen to you all the way? get a life lah~ orang lain lagi serabot otak der.

then i realize,how much i miss my friends along my life..a friend that can say " hey, don't feel sad.. don't give up.. persevere..a problem is only a problem when you think it is a problem"
and understand without even need me to explain..a friend who listen more.. and only speaks the right words on the right time.. guess i am growing up..i must learn to listen myself..stop depending on people..

ada sahabat memberi jawapan yg cukup terkesan di hati..

"Wahai sekalian orang-orang yang beriman! Mintalah pertolongan (untuk menghadapi susah payah dalam menyempurnakan sesuatu perintah Tuhan) dengan bersabar dan dengan (mengerjakan) sembahyang; kerana sesungguhnya Allah menyertai (menolong) orang-orang yang sabar."(surah al baqarah : 153)

Masa kecil, saya banyak cakap.. and i've been talking to so many people.. but now, i don't enjoy talking anymore.. tired i guess..as i grow up,i observe more..and always reserve what i want to say..sometimes i get tired of thinking what to say and at last i kept silent..

my intention of writing this blog is to express my feelings but in a wise way.. i don't expect high traffic ..i just want to talk... in this way,i don't need to think a lot before i talk,because i don't know who will read / listen..and i feel more relief.. with the understanding, nobody will get hurts..hopefully, inshaAllah..

Thursday, 19 May 2011

bEstNyA PiNdAh LaGI !!

First of all, lama tak update blog sbb urusan perpindahan.. these are some of my experience assisting my sister.

my sister and I try as much as we can to limit the usage of time and money..and these are few things i just learn:

1)finding a new house

list down every preferences of house that we want
example : sekolah dekat, universiti dekat, easy access by public transport(trying as much as we can not to use car), komuniti, kedai,house or flat.
survey available houses on the property website.
then google map kawasan rumah itu, use satellite view untuk tengok sekitar rumah ada apa.
if the price and condition are reasonable, call the agent dan buat appointment untuk viewing.

2) viewing the house

we set all our appointment in a day..so that we do not have to ulang - alik..manage your time travel usefully.
istikoroh each time you see another houses because some times it look tempting with lower price and all, always make du'a, Allah will help you to choose the best.

"....and it may be that you dislike a thing which is good for you and that you like a thing which is bad for you. Allâh knows but you do not know " surah al baqarah:216

3) contract and agreement

try to deal and understand all the conditions apply. keep asking question until you are very clear. ( probe question is also recommended, just to know the quality and commitment of the agent :-P)

4) utilities

ask ( call ) the provider in any chance to have cheaper price without the need of changing another provider that includes termination fee. be sure to survey on the internet for any package and promotions available before you made the call. Some people enjoys taking advantages from our inadequate knowledge. never say yes before you are very sure about it.always ask the name you are speaking to before you proceed asking any question. if you hear something fishy but they refuse to be transparent about the price. you have the right to say "Thank you for the information,I have this conversation recorded" after that politely end the call.

5)now.. moving things in and out~

packing-
categorized things properly.. heavy,fragile,important,clothes.
always donate or dispose off unnecessary things.
have the size of the lorry's container accurately and do a frame.arrange things exactly according the size given.
minimize space : clothes used as a padding, fill in every spaces such as fridge.
boxes : pick up freely from the nearest store : free but the size is not the same. susah nak stack. another option is buy standard size moving box yang dah digunakan, suggestion cari dekat amazon.com.. bergantung pada kuantiti dan cara susunan barang.

kakak saya sgt serabut untuk fikir tentang barang dan semua2 perpindahan ini. saya membantu kakak and i learn a lot on "how to be a good helper"

1) kenali barang - barang owner so dia tak perlu explain byk kali as dia ada byk perkara nak kene settlekan. Macam saya, saya label barang2 kakak..bukan la untuk dia pun sebenarnya. untuk saya lebih faham barang2 dia.. dan boleh tolong ingat2kan mana2 yang perlu.

2) be a good listener and offer help when you think it is needed. don't speak too much with intention to "bertanya khabar" or being concern as it will make other people more sad. this happen always because we tend to think we are at the same condition..i always want to say this " kalau anda perempuan, dan bergantung sepenuhnya pada suami dan laki2 dalam hidup anda..saya ingin jelaskan,saya dan akak tak sama seperti anda.saya bujang dan akak balu..lelaki yg ada dalam rumah anak buah yg 11 tahun tu aje..tapi kami dah biasa menukang bersama ayah dari kecil, angkat mesin basuh dan katil,baca manual dan peta..screwdriver dan spanar tu memang dah biasa.. cuma tak ada air-compressor je kat sini..kami hargai keprihatinan kalian bertanya khabar..just to explain..kadang- kadang bertanya khabar tu menyakitkan sebab membuat kami sedar "oh.. kami kena buat semua sendiri sebab kami tak ada lelaki muhrim berdekatan" dengan cepat pujuk hati kami,its okey,sbb Allah sentiasa hulurkan bantuan di mana- mana dengan bekalan ilmu dan kata2 ayah yg mengajar DIY pada kami sejak kecil " do it yourself" :-) saya suka nak sebut kagumnya saya pada beberapa wanita yang tak banyak tanya..tapi terus hulur bantuan yang termampu menjauhkan kami dari sikap meminta..tak lupa buat jejaka2 yang membantu angkat barang..terima kasih banyak buat semua.

moving out~
my father used to say this " we are moving out, MAKE SURE the condition of this house is BETTER than the day you were in. ATLEAST THE SAME.. we already rent this house, we should be thankful no matter what"

even jauh dari ayah,rasa mcm dia ada dekat sebelah jer dia tengah tengok kami.. hihi~ so semua lubang2 dinding kami pernah lubangkan,kami buh filler.

tips to clean easy way:

bahan mencuci + alat digunakan + kekuatan tangan = formula ini auntie cleaner kat hospital yang bagitahu.. thanks aunt!

tengok kat dapur bikarbonat dan cuka paling sikit guna untuk masak,kami pun gunalah instead of buying detergents yg will cost us more money.
sumber : how clean is your house
1) karat : campur serbuk bikarbonat + cuka (vinegar)
2) kulat pada hidden2 area : kalau ada surface licin pakai cuka, if not pakai dettol.
3) curtain2 rendam dalam air panas dan bikarbonat

guna muscle sendiri sental kuat2.. tempat yang susah reach pakai berus gigi..

alhamdulillah everything went well~ and i am so proud of my sister.. she is an amazing woman..she has strong brain, strong heart,strong hands and strong legs.
Akak selalu pesan.. depend on Allah..do not depend on people ..

Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan. ( surah al fatihah :6 )

Wednesday, 11 May 2011

zaman sekolah

masa saya darjah 3, saya masih ingat kerja rumah yang cikgu berikan.. tajuknya " sang semut "..saya sangat beriya - iya menulis dengan ejaan yang salah dan imaginasi yang bermacam-macam.. tetapi saya juga masih ingat setiap bulatan merah hampir penuh satu muka surat yang cikgu lakukan terhadap karangan pertama saya.. setiap satu ejaan saya yang salah akan dibulatkan..

sang semut itu sangat cntik....sesetengah orang akan lupa bila minum air yang ada semut, ini kerana ada cecair yang dikeluarkan dari semut yang boleh membuatkan manusia lupa (MANA AWAK TAHU?!!!!)

pada usia 9 tahun,hati saya hancur bila penuh bulat merah2 pada karangan yang saya tulis sepenuh hati saya..kemudian saya belajar satu perkara,kita tak boleh mencuba berimaginasi atau buat apa - apa silap, nanti cikgu bulat merah besar2..

pada usia 12 tahun...markah pendidikan agama saya seorang B dalam kelas.. sedih sangat.. saya tengok kertas jawapan ujian.. lama sangat..

Senaraikan jawapan berikut mengikut jenis dosa kecil dan dosa besar

Merokok, Judi, Zina, Syirik, Membunuh.

jawapan saya : sesuatu dosa itu hanya Allah yang boleh hakimi besar atau kecil, tetapi manusia akan dinilai melalui tahap KEINGKARANnya terhadap larangan Allah setelah ia telah TAHU. sebab nilai keingkaran iaitu nilai dosa bagi setiap muslim ada berbeza..contoh orang muslim yang dah 20 tahun dengan orang yang baru memeluk Islam semalam.

Komen : SILA JAWAB IKUT SOALAN..

saya salah sebab saya tak hafal jawapan skema..oo kalau nak dapat A kena jawab ikut skema buku teks..


Form 4 dan form 5 tahun kritikal sebab kena ambil addmath.. tengok kawan- kawan semua tenggelam dalam buku.. saya tengok add math dan selalu tanya diri saya sendiri.. kenapa la kena belajar addmath ni..cikgu kata.. kalau awak dapat A addmath dalam SPM, apply la mana2 ..mesti dapat punya.. ini subjek core..saya suka ponteng addmath,sbb dia selalu cacatkan result sy.. sepanjang tingkatan 5,2 bulan setengah je hadir kelas.. mathmod pun sama.. sampai cikgu saya cakap " kebarangkalian hidayah pergi ke sekolah adalah 1 dari 5" ^_^

sekarang saya da 21 tahun 5 bulan..saya nak bagitahu dekat cikgu darjah 3 saya, cecair yang saya cakap tu namanya asid formik..

saya nak bagitahu cikgu darjah 6 saya bahawa kefahaman adalah rukun pertama mendapat n menyampaikan ilmu, sanggup tak dia bertanggungjawab kepada tanda pangkah dia pd jawapan sy yang mungkin boleh memesongkan aqidah sy ketika itu, sedang jawapan saya betul.

saya nak bagitahu kat cikgu matematik saya, matematik tak menghafal..matematik eksplorasi..kalau benar lah saya lembab dalam math, saya lah kayu ukur kejayaan cikgu..alhamdulillah, dengan izin Allah, wajar dengan kemalasan dan kepontengan kelas, result SPM addmath saya c5.. cikgu, saya pun dapat masuk universiti.. malah berpeluang untuk bertukar berbagai bidang..

hurm..kadang- kadang, saya setuju dengan kata- kata dalam sebuah cerita " itulah pentingnya english education"

you tube lagu dekat bawah ni, you will understand what i am trying to say.

By: Zain Bikha,Dawud Wharnsby Ali, Muhammed Bhikha & Rashid Bhikha ( Fakazi Ngwekazi (Nhlanhla), Linda Gcwensa & Mfana Nxumalo (Sipho).
Title : Flowers are red

A little boy went first day at school
He got some crayons and he started to draw
He put colors all over the paper
For colors was what he saw
The teacher said, "What you doin' young man?"
"I'm paintin' flowers see"
"Well this is not the time for art young man
And anyway flowers are green and red
There's a time for everything young man
a way it should be done
You've got to show concern for everyone else
For you're not the only one"
And she said...
"Flowers are red
Green leaves are green
There's no need to see flowers any other way
Than they way they always have been seen "
But the little boy said...
"There are so many colors in the rainbow
So many colors in the morning sun
So many colors in the flower and I see every one"
Well the teacher said… "You're sassy
There's a way that things should be
And you'll paint flowers the way they are
So repeat after me..."
she said...

"Flowers are red
Green leaves are green
There's no need to see flowers any other way
Than they way they always have been seen "
But the little boy said again...
"There are so many colors in the rainbow
So many colors in the morning sun
So many colors in the flower and I see every one"
Well the teacher put him in a corner
She said… "It's for your own good…
And you won't come out 'til you get it right
responding like you should"
Well finally he got lonely
Frightened thoughts filled his head
And he went up to that teacher
And this is what he said
"Flowers are red, green leaves are green
There's no need to see flowers any other way
Than the way they always have been seen"


Well time went by like it always does
he moved to another town
And the little boy went to another school
And this is what he found
The teacher there was smilin'
She said..."Painting should be fun
And there are so many colors in a flower
So let's paint every one"
that little boy painted flowers
In neat rows of green and red
And when the teacher asked him "why"

This is what he said..
"Flowers are red, green leaves are green
There's no need to see flowers any other way
Than the way they always have been seen."
But there must still be a way to have our children say,
There are so many colors in the rainbow
So many colors in the morning sun
So many colors in the flower and I see every one
There are so many colors in the rainbow
So many colors in the morning sun
So many colors in the flower and I see every one

Tuesday, 10 May 2011

cayalah my brother- brother~

adik ada 3 orang abang yang pelik - pelik belaka.. teringat kenangan naik motor dengan abang bila balik sekolah.. ~




abang pertama adik pelik..tak banyak sangat cakap..tapi kalau cakap, ada aje idea lawak.." adik, sultan Melaka yang baru siapa?" adik pun beriya - iya tanya semua orang.. semua jawab.. " tak sure lah.." last tanya ayah yang ambil english education tu jawab " hishh..melaka sultan dah lari..dah tak ada sultan sekarang" pastu abang gelak kekek2 kat adik..kadang- kadang adik marah dengan abg. sbb abg tak suka bertukang...adik kata abg sengaja malas.. tapi sekarang baru adik tahu..kaki abg dulu pernah kena simen, tangan abg dah patah...abg tak boleh angkat barang berat - berat.. antara semua,abg paling banyak luang masa duduk sembang - sembang dengan ummi,jadi pendengar setia ummi..maaf sebab salah sangka dengan abg selama ini..

abang kedua adik pelik sangat.. yang mengajar adik mcm2 tentang haiwan.. dulu selalu tangkap belalang dengan dia,pastu dia senyap2 goreng dalam kuali bocor ummi..adik tahu abang pernah goreng macam- macam lagi.. tapi tak apa, tak ada orang tahu selain adik.. hihihi...dulu ada burung terbang sesat masuk rumah.. tengah - tengah terbang burung itu dia termasuk microwave.. dengan penuh semangat, abang tutup pintu microwave..pastu ON plug! akak tercengang " kenapa ko buat macam tu?" abang kata " aku saja nak test" ketika abang bukak microwave tu, burung tu dah mati kekejongan.. abang sedih sangat.. 3 hari 3 malam dia baca yasin kat burung tu..abang kata " aku tak sengaja".. adik marah abang tak duduk semenanjung tak tolong ummi ayah..sekarang baru adik faham, wang dan kerjaya bukan satu perkara yang mudah.. adik marah ingat abang sengaja duk jauh - jauh tak nak peduli ummi ayah,tp sekarang abang dah balik semenanjung.. sungguh, adik muda tak faham erti dewasa dulu..maaf sebab salah sangka dengan abang selama ini..

abang ketiga adik sangat berkepelikan.. adik ingat abang ajar adik solat express masa adik tak reti bacaan solat lagi..abang kata " tak apa, adik tak reti baca, adik ikut sahaja..bila berdiri adik kira 1 sampai 10, bila orang bengkok rukuk adik kira 1,2,3, bila sujud pun sama 1,2,3..jangan kira kuat-kuat,..kira dalam hati".. dulu masa abang muda- muda, abang paling laju tak nak jadi imam..adik selalu ejek dalam hati " lidah dia bergulung, sebab itu dia tak suka jadi imam..nanti bacaan salah - salah".. sekarang ternyata adik salah sangka lagi..abang sekarang selalu jadi imam, malah hafalan jauh lagi baik.. masa adik sibuk "berkawan", adik bersyukur ada abang yang mampu tengking dan herdik adik supaya adik sedar dari lamunan..

abang - abang memang tak banyak bercakap.. sebab tu sampai sekarang adik confuse..tetapi perbuatan diorang banyak menceritakan sebenarnya diorang sayang keluarga adik.. dan sesungguhnya pelajaran terbaik adalah dari perbuatan..

adik ucapkan terima kasih sebab memberi adik peluang mengenali 3 lagi kakak express dalam keluarga.. menambahkan bilangan kanak- kanak.. meraikan kepelbagaiaan warna dan personaliti dalam keluarga ini..

abang..tanggungjawab abang besar kan..nanti Allah tanya tanggungjawab dan hak ummi, mak mertua, isteri, adik beradik perempuan dan ahli keluarga terhadap abang.. abang kena tanggung dosa isteri, dosa anak gadis selagi masih bujang, dosa anak lelaki sehingga baligh.. adik faham abang banyak benda kena fikir..sebab tu tenang - tenang.. adik titipkan ayat di bawah khas untuk semua yang bergelar "abang"..

Kaum lelaki itu adalah pemimpin dan pengawal yang bertanggungjawab terhadap kaum perempuan, oleh kerana Allah telah melebihkan orang-orang lelaki (dengan beberapa keistimewaan) atas orang-orang perempuan dan juga kerana orang-orang lelaki telah membelanjakan (memberi nafkah) sebahagian dari harta mereka...... ( QS An-Nisaa' : 34)

".......Akan tetapi para suami mempunyai satu tingkatan kelebihan daripada isterinya. Dan Allah Maha Perkasa
lagi Maha Bijaksana." (QS. Al Baqarah: 228)

"Kami tidak mengutus sebelum kamu, melainkan orang laki-laki yang Kami berikan wahyu kepadanya
diantara penduduk negeri...." (QS. Yusuf : 109)

Monday, 9 May 2011

Don't! No!! Stop!! Shhhh!

Huda is a very active girl.. she is 2 and half years old.. claimed by her mother to be very,very,very extremely naughty..this is my experience babysitting her..

Kids are just amazing,uniquely very simple.. the right word should be transparent..we do not find dishonest words in a 2 years old girl..Huda cannot speaks yet but she can utter well the word " NO"..so her behaviour explains everything..I spend my time observing her attitude in her house.In a day, Huda face the words Don't! No! Stop! almost every 20 seconds.. her mother told me to bear with her mischievous daughter..

When we first meet,I hold her hands and says salam.. i kiss her forehead and give her a warm hug..

Huda went into my house..she sits quietly on the sofa for only 30 seconds..

Huda went to my room and try to reach all the sprays and lotion..i understand how she does not like the words "NO"..so silently, i put my hand to block her hands.. she gets mad and start yelling.. so i just let her do whatever she wants.. anyway, i can always tidy it up later..i was out of the room awhile, when i come back the table was clear and all my sprays and lotion were all organized on the carpet..she arranged my sprays from the tallest to smallest.. i laugh and realise one thing ..Do not misunderstand smart kids by saying they are naughty.. just in fact, we do not have any idea what is it in her mind?

While i was cooking on a hot stove,she grabs a big onion..and wanted to put it inside the pan..
My sister said " you do not want to get your hands burn my dear"..Huda insists.. so my sister lift her up and let Huda feels the hot..She quickly take off her hands..and says "NO" to herself.. we smiled and ask her while pointing to the hot pan " YES?" she answered " NO..NO NO!" then she ran to the living room.. hahaha.. very smart girl!

Huda took my sister's handphone and want to play with it.. My sister asked gently " can you give it to me?" Huda said " NO!!" my sister smile and kiss her forehead " this is my phone, this is important to me" Huda says " NO!!" then she run away.. my sister just smiled and continue doing her work.. i stared at Huda and my sister interrupted " do not put much attention and she will give it back"
And she did!! right after that! Huda give back the handphone and give my sister a hug.. TWICE! i bet she is telling my sister " thanks for not being angry"

Before,her mother said that Huda did not want to eat at all.. just drink water..
Her mother almost cry when she saw Huda eat nasi goreng sharing the same plate with me..
Before,her mother also keep mentioning Huda like to disturb her little sister and makes the baby cry..Now, her mother sees the other lovely Huda who always brings pampers and wiper to assist her mother while changing..






In my heart, Huda is a very good girl..kind, smart and energetic..I will never forget this special child..who teach me this.." add your vocabulary, there are lots of other way to make someone STOP without saying NO"

The last time, Huda does not want to go home.. she said " NO..no!! NOOOO" ..my sister and i answered " YESSSSSS" and she smiled, and waved goodbye..


Daripada Anas Ibnu Malik pernah berkata, aku tidak pernah melihat orang yang paling merahmati kanak-kanak melebihi Rasulullah SAW. Rasulullah SAW juga merahmati kanak-kanak dan memerhati keadaan mereka walaupun ketika Nabi sedang menunaikan sembahyang..

Daripada Abu Uthman An Nahdi ada berkata: “Umar ada memberi jawatan kepada seorang lelaki dari Bani Asad mengurus hal ehwal masyarakat, maka lelaki itu pun datang berjumpa Umar hendak mengambil surat pelantikannya, tiba-tiba datanglah beberapa orang anak Umar lalu Umar pun mencium pipi mereka, lelaki itu bertanya kepada Umar, adakah engkau mencium anak-anak kamu? Maka Umar menjawab: Ya, saya menciumnya, kenapa? Umar menyambung lagi, maka engkau kalau begitu sangat kurang merahmati orang ramai, kanak-kanak pun engkau tidak merahmatinya, kembalikan semula surat pelantikan kamu itu, aku tidak akan memberikan kamu apa-apa jawatan pun selepas ini selama-lamanya.”

petikan dari = http://idhamlim.blogspot.com/2009/10/tarbiah-kanak-kanak-dengan-lemah-lembut.html

Sunday, 8 May 2011

hulurkan TELINGA(+)TANGAN (-) MULUT=ringankan beban

apabila kita terserempak orang istimewa atau yang ditimpa musibah.. apa yang kita fikirkan?

1) kasihannya dia.. dia tak ada kaki..nasib baik aku ada kaki boleh jalan..boleh lari
2) janganlah jadi dekat keturunan aku..mintak jauh sangatlah..
3) jangan fikir banyak2, nanti jadi pulak kat aku..esok lusa tak tahu
4) alamak..aku tengah bawak barang banyak ni, aku pun tak mampu nak tolong dia..

lalu tiba - tiba orang istimewa itu memberi salam dan mengajak bersembang..

Uncle : how are you..young man..
Ali : i am good.. ( errr.. i should be asking this question)
Uncle : oh, you are staring at my invisible legs? hahaha...
Ali : no sir.. i am sorry..i did not mean it..
Uncle : oh, do not mention it son..self- pity brings no good.. :-)
Ali : can i help you in anyways so that i should not feel guilty standing here doing nothing to help you?
Uncle : what makes you think i need help?
Ali : hurmm..because you have disability?
Uncle : Son, this is a "gift" from Allah..with this gift i started to believe "..Allah sufficeth me: There is not god but He: On Him is my trust - He the Lord of the Throne (of Glory) Supreme! ( surah at-taubah 9:129)

Cukuplah bagiku Allah (yang menolong dan memeliharaku), tiada Tuhan (yang berhak disembah) melainkan Dia; kepadaNya aku berserah diri dan Dialah yang mempunyai Arasy yang besar (9:129)
....................

Apabila sahabat kita menghadapi kesulitan contohnya masalah kewangan..apa yang kita ungkapkan?

1) kesiannya dekat awak.. saya nak tolong ..tapi awak pun tahu..saya sendiri pun tak cukup duit..
fikir semula..adakah ini akan membantu sahabat kita?atau sekadar lepas tanggungjawab kita "bertanya"?

2) saya kesian dekat awak..Semoga Allah memurahkan rezeki awak..
fikir semula.. adakah ini sekadar melepaskan tanggungjawab atleast mendoakan dia?

3) ataupun kita cuba share makanan dengan dia..memberi cadangan untuk memperbaik keadaan dia ..sambil berdoa dengan seikhlas hati semoga Allah memudahkan segala - galanya dan cuba perlahan - lahan menjelaskan bahawa tiada siapa yang dapat mengubah persepsi nasibnya melainkan dirinya sendiri dan fokus kebergantungan kepada Allah.

bg pendapat saya.. sorokkan rasa kasihan kita pada orang yang ditimpa kesusahan adalah lebih baik..agar dia tak begitu terasa kesedihannya..agar dia tak terasa malang..

Selain menghulurkan MULUT dengan menyatakan simpati dan kasihan.. adalah lebih baik menghulurkan TELINGA dan TANGAN.

PART ONE.. TELINGA?

1) bezakan sahabat kita sama ada dia a)hanya mahu perhatian,b)mahu kita memberi bantuan/cadangan, atau c)mahu kita sekadar mendengar.

bermasalah : aku ada masalah kerja la..bos aku bg amaran pertama..
pendengar : oh... amaran tu pasal apa?

a- bermasalah : pasal apa lagi.. bos aku tu memang perangai macam tu..tak pernah puas hati kat aku,sentiasa cari salah aku..
b- bermasalah : pasal bulan lepas prestasi aku tak berapa baik.. aku rasa nak cuba cari kerja lain lah..
c- bermasalah : pasal bulan lepas prestasi aku tak berapa baik..aku dah jumpa dengan bos bincang macamana.. dia kata dia bagi peluang lagi sebab aku bukan sengaja buat macam tu..

PART TWO : TANGAN?

Bila kita hulur tangan.. ada beberapa tips untuk membantu dengan bijak tanpa buat orang dibantu rasa malang~

1) Harus diingat.. yang mana tanggungjawab dan yang mana sedekah.. ahli keluarga termaktub merupakan tanggungjawab kita yang utama.. orang selain itu,pemberian dikira sedekah..maka fokuskan bantuan terhadap ahli yang memang termaktub keluarga benar..kerana itu tanggungjawab wajib,tiada kompromi..akan dipersoalkan akhirat kelak.. selebihnya, lanjutkan bantuan sebagai sedekah kepada yang lain.

2)bertanya bila perlu.. ingat, bila kita bertanya kita menggalas tanggungjawab.. jadi kalau sekadar nak cakap simpati kat orang tu ( bg pendapat saya bukan benar2 nak bertanggungjawab) , lebih baik diam, memerhati dan mendoakan dari hati..simpati dr mulut sebenarnya menyakitkan..

(Menolak peminta-peminta sedekah) dengan perkataan yang baik dan memaafkan (kesilapan mereka) adalah lebih baik daripada sedekah (pemberian) yang diiringi (dengan perbuatan atau perkataan yang) menyakitkan hati dan (ingatlah), Allah Maha Kaya, lagi Maha Penyabar ( surah al-baqarah 2:197 )

3) dan tangan yang dihulur, keadaan yang lebih baik adalah yang mulutnya tidak menyebut - nyebut,yang bukan dengan riaknya untuk tontonan ramai.

Kalau kamu zahirkan sedekah-sedekah itu (secara terang), maka yang demikian adalah baik (kerana menjadi contoh yang baik) dan kalau pula kamu sembunyikan sedekah-sedekah itu serta kamu berikan kepada orang-orang fakir miskin, maka itu adalah baik bagi kamu dan Allah akan menghapuskan dari kamu sebahagian dari kesalahan-kesalahan kamu dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui secara mendalam akan apa yang kamu lakukan ( surah al-baqarah 2:271 )

Saturday, 7 May 2011

KFC for SpEcIaL dAy~



on special day, i always make my own Dinner Plate..the taste is sometimes even better!( this is what people always says).. therefore.. i think it is wise to share this healthy and cheap KFC recipe with all of us..

first..washing the chicken..( chicken nowadays are readily cut )

1) Skin off every fat that you see especially the yellow one underneath the skin...i mean it,EVERY EACH!
2) if possible, while washing the chicken, add a little bit of plain flour/salt to the water.. its just to eliminate odour and hygiene purposes..

second..the secret flour~

1)pour corn flour in a bowl..
2) add some curry spices ( add more for spicy taste)
3) never forget the salt :-)

third.. frying..

1) while waiting the oil ready, you can involve your kids or little bro/sist to give in some hand.. it is call " celup dalam tepung" ..some people prefer to coat the chicken with an egg (beat well) before rolling it inside "the secret flour"..
2) there you go, fry till well cooked.. ready to serve..

For coselow :

1) carrot, iceberg lettuce and cabbage cut in cubes [ lobak, salad iceberg dengan kobis* orang angin jangan letak!] nak ganti timun pon boleh~ apa yang ada..
2) letak mayoinase cairkan buh air sikit..garam .. paling penting.. susu cair/low fat fresh milk.. Beware!! berpada - pada dengan mayoinase dan susu : FAT~

For mashed potato :
1) peel-off potatoes
2) boil it until its soft enough to be crush (fork in to check)..
3) add little of milk and low fat-butter/margarine( majerin timbang pun boleh je).. crush it together until smooth..
4) optional* add some white pepper if no gravy

For gravy :
1) chopped garlic .cook it in two spoon of oil ( make sure the oil is the one used before to fry the chicken)
2) whisk in plain flour, black pepper ( powder/grounded please, if you using the seeds, be sure to cook it first so that it will not cause stomach ache)
3) pour milk and continue stirring to prevent lumps..if it is too thick, tiny it with little more milk.
4) and yet! don't forget the salt..

DONE~ simple..and the most thing is that.

RM 30 : baru dapat 3 kepala makan kfc..,kalau buat sendiri boleh dapat lebih 10 kepala untuk makan ^_^ it is because, i came from a big family, so we are used to do it ourselves.. cut cost is very important!

Biar Lambat Asal Selamat VS The Sooner The Better

BILA MASA SESUAI NAK APLIKASI.. " BIAR LAMBAT..ASAL SELAMAT?"

1) tak apa, biar lambat sikit penuhi keinginan beli barang baru.. tunggu grand sale..biar lambat asal selamat duit..

2) tak apa, biar lambat sikit masuk universiti.. family perlu duit..masuk politeknik dulu murah sikit..
nanti financial family dah stabil, boleh sambung universiti.. biar lambat asal selamat hati mak ayah..

3) tak apa,biar lambat sikit pergi KFC/PIZZA/MC DONALD Dan lain-lain...nanti mesti jumpa makanan lain lg sihat dan murah.. selamat kesihatan badan..

4) tak apa,biar lambat sikit FACEBOOK,MAIN GAME,tengok KOREAN MOVIES..siapkan dahulu tanggungjawab yang lebih utama... selamat dari dosa membuang masa dan tidak menyempurnakan hak yang sepatutnya..

5) tak apa,biar lambat sikit marah-marah orang... selamat maruah diri dan emosi pun terjaga.

6) tak apa, biar lambat sikit nak merungut... selamat jiwa dari kufur nikmat..


BILA MASA SESUAI NAK APLIKASI.. THE SOONER THE BETTER?

1) SOLAT! : The sooner the better setelah masuk azan..

2) Melangsaikan hutang.. : the sooner the better

3)a- Menyelesaikan tanggungjawab" setiap orang adalah pemimpin dan bertanggungjawab terhadap apa yagn dipimpin" (riwayat bukhari) : assignment dan kelas untuk student, work load dan meeting untuk orang dah bekerja
b- Menyelesaikan tanggungjawab keluarga : seorang anak, isteri, suami, ibu dan bapa.

4) Memenuhi janji : the sooner the better..

5) Nikah..haipp! sabar~.. ini special case..the sooner the better bila sudah lepas semua syarat wajib secara Islam..

* KESIMPULAN : Cuba sedaya upaya untuk "detach" atau memisahkan diri dari perkara - perkara yang menyebabkan kita leka dari tanggungjawab sebenar kita sebagai hamba Allah dan Khalifah bumi..*

" Dan tidak (dinamakan) kehidupan dunia melainkan permainan yang sia-sia dan hiburan yang melalaikan dan demi sesungguhnya negeri akhirat itu lebih baik bagi orang-orang yang bertakwa. Oleh itu, tidakkah kamu mahu berfikir?" (Surah AL-Anaam 6:32)

Thursday, 5 May 2011

mari pakat-pakat window shopping

how do you define window shopping?

literally : looking at shop windows without buying anything..
normally : spend time comparing prices so that we buy optimally..in addition waste a lot of time..
laterally : generate ideas to save cost! ( according to me)

i am going to elaborate neither literally nor normally..just simply on laterally definition..generate ideas so that we should not buy unnecessary and purposeless things.

simple example : clothes

have you ever heard this word? fashionista?
1. a fashion enthusiast; someone who sets or follows trends;
2. woman working in the fashion domain (as a designer, journalist, model etc.);
3. woman passionate about shopping;

as a hard core window shopper* laterally speaking~ i disagree the stigma " all window shopper are fashionista" ..allow me to explain..

Latifa: i want to buy new clothes.. mine is old and outdated.
Aisyah: a month is consider old? dear,it cost dollars.. let me see..
Latifa: it just doesn't suit my style anymore..
Aisyah: come.. lets "WS"..
Latifa: the shopping centre is far enough, we do not have time.
Aisyah: what is the use of your iphone? ^_^

Latifa and Aisyah search for new trendy clothes..with minimum price online..

Latifa: it is too far expensive..triple!! hmmm..
Aisyah: stop thinking where to find more money to buy it.. let us generate ideas to make it as good as new..like the one we just saw..
Latifa: huh?
Aisyah: we can remake the clothes..for touch up, you can add on bead, embroider or even buttons..re-cutting would be nice also..
Latifa: i do not have time to do all these thing..its just gross..everyone will know it is a makeover..
Aisyah: just buy a stitch-glue and try it,or else Mak Cik Halimah is a good tailor..be reasonable.. your parents are not money-banker..and one more Latifa "do not display yourselves like that of the times of ignorance(jahiliyyah),(surah al ahzab 33: 33)"
Latifa: ....

JOM MELAWA~bijak..bijak..

[Dan pakaianmu, maka hendaklah engkau bersihkan /And thy garments keep free from stain!/And purify your garments!] SURAH AL MUDDATHTHIR 74 : 4



Tips for the day ..

- asingkan baju senang gosok, susah gosok and tak perlu gosok.
- kalau diri memang kurang masa untuk gosok baju, next time try consider untuk beli kain yang tak perlu gosok.

MOTIVASI UNTUK MENGGOSOK BAJU

A) tukar cara basuh dan jemur baju:

- kalau ruang untuk menjemur besar : jangan spin lama-lama, jemur selabas yang boleh, better pakai air panas with small amount of detergent..kenapa small amount? go and continue reading at this link : http://www.diaperjungle.com/detergent-ingredients-glossary.html
*advice untuk menjemur: use hanger with adequate space

- kalau ruang untuk menjemur limited : berkemampuan duit lebih, beli lah fabric softner utk mudahkan menggosok..Please understand how the fabric softner works to help you ironing by reading the link below.. you can save a lot of money and time..be smart by choosing the right softener!
http://www.enotes.com/how-products-encyclopedia/fabric-softener

B) cara kurangkan masa menggosok :
- Elakkan kumpul baju dalam raga sebelum basuh / selepas basuh..this should prevent wrinkle formation.
- kalau ada space lebih, try to hang used cloths orderly with good air circulation.. this will diminish strong odor on clothes..jangan campur dengan baju belum guna sudah..
- gosok baju a week before nak pakai..and hang them properly.. ini akan menyebabkan effect ironing tahan lama..
- Lipat baju yang perlu : contoh baju jalan, baju tidur dan baju yang tak perlu digosok selalu/lama lagi nak pakai..
- pilih jenis iron yang betul : normal or steam iron?.. you are most welcome to visit the suggested link below, always choose optimally within your financial capability : http://housekeeping.about.com/od/surfacefabric/a/ironmistakes.htm
http://www.ehow.com/facts_7502410_steam-iron-vs-dry-iron.html

IT IS OUR CHOICE TO MAKE OUR LIFE EASIER with spending a bit time reading and educating ourself with useful stuff.. :-)

Wednesday, 4 May 2011

A lEtTeR fRoM mOm N dAd...


Thy Lord hath decreed, that ye worship none save Him, and (that ye show) kindness to parents. If one of them or both of them attain old age with thee, say not "Fie" unto them nor repulse them, but speak unto them a gracious word (Surah Al-Isra' : 23)


My child...
When i am old..
I hope you understand..
And have patience with me..

In case i break a plate..
Or spill soup on the table..
Because i am loosing my eyesight..
I hope you do not yell at me..

Older people are sensitive..
Always have self-pity when you yell..

When my hearing get worse..
And i cannot hear what you are saying..
I hope you do not call me "Deaf!"..
Please repeat what you said..
Or write it down...

I am sorry..my child..
I am getting older..

When my knees are getting weaker..
I hope you have the patience to help me get up..
Like how i used to help you while you were little..
Learning how to walk..

Please..bear with me..
When i keep repeating myself like a broken record..
I hope you just keep listening to me..
Please do not make fun of me..
Or get sick listening to me..

Do you remember when you were little you wanted a balloon?
You repeated yourself over and over until you got what you wanted..

Please also pardon my smell..
I smell like an old person..
Please do not force me to shower...
My body is weak..
Old people get sick easily when they are cold,
I hope i do not gross you out..

Do you remember when you were little?
I used to chase you around because you did not want to shower..
I hope you can be patient with me..
When i am always cranky..
It is part of getting old..
You will understand when you are older..

And if you have spare time..
I hope we can talk..
Even for a few minutes..
I am always all by my self all the time..
And have no one to talk to..
I know you are busy with work..
Even if you are not interested in my stories..
Please have time for me..

Do you remember when you were little?
I used to listen to your stories..
about your teddy bears and your toys..

When the time comes..
And i get ill and bedridden..
I hope you have patience to take care of me..
I am sorry..
If i accidentally wet the bed or make the mess..

I hope you have the patience to take care of me during the last few moments of my life....
I am not going to last much longer, anyway..
When the time death comes..
I hope you hold my hand..
And give me strength to face death..
And do not worry..

I will pray to our Creator to bless you..
Because you love your mom and dad..
Thanks a lot for your care..
We love you..

with love,
Mom and Dad..

edited from a video on Facebook.

Tuesday, 3 May 2011

nature listens.. human speaks..

shall i see the leaves,
beauty that greens my eyes,
rolling down the log,
my views are then block...


i touch the beauty leaves,
they thorn me in my fingers,
i touch the ugly log,
surprised to feel it's tender..

the old tree speaks gently to me...

dear lady, you have grown..
cheer up and have no more mourn..

dear lady,mend the tear..
forgive the past that made you glare..

wind whispers went my ears..
fading away all my tears...

the wind breeze till my hand numb
up there, i see a smiley lamp.
the lamp * holds me and makes me warm.
"rise n shine, a new day has come"

*the lamp is the sun.
.............................................................................................

Monday, 2 May 2011

kenderaan berat ikut kiri~


Aliyah : assalamualaikum Aisyah~..sihatnya...ni mesti bahagia ni..
Aisyah : wa'alaikumussalam Auntie Aliyah.. ooh, berisi sebab makan banyak nie..
Aliyah : jagalah badan itu, makan untuk hidup,bukan hidup untuk makan.. awak tu muda lagi, nanti tak laku..
Aisyah : terima kasih auntie..( dalam hati panas je~ boleh tahan sengal badak makcik ni)

Aisyah jalan - jalan kat mid valley, nampak slimming center.." let's have a go.." bisik hati Aisyah..


Hari pertama.

Chloe : hai Aisyah.. saya Chloe, personal consultant awak..
Aisyah: Hai..( tahu je.. i pay you rm 180 for this consultation..tak mungkin lupa)
Chloe : kita start dengan scanning badan ok..
Aisyah tercengang tengok "scanning machine".. macam pernah jumpa.. yes! klinik diet hospital serdang.. sama.. free of charge lagi.. haishhhh!~!
Chloe : oh, badan awak lemak sangat stubborn.. you will need a full package of our machine.. that will cost about rm20000 for about 3 month..guaranteed.
Aisyah: im a student.. i cannot afford it..yang paling murah you can offer?
Chloe : kami ada bayaran ansuran dan kredit kad.. paling murah rm 3000..untuk 10 kali rawatan..
Aisyah: okey2.. that should do..

semasa membayar, Aisyah bercadang menggunakan kad kredit namun tidak berjaya.. jadi, dia terpaksa bayar cash..

Chloe : bayar cash pun boleh cik Aisyah, tapi dalam masa dua bulan kena habis bayarlah :-) separuh bulan ini..separuh bulan depan.
Aisyah: saya bayar suku dulu boleh?
Chloe : hmm.. boleh,mesti boleh.. tapi be sure untuk bayar the rest kemudian before end of month..
selepas beberapa minit..

Chloe : kami ada offer, kalau cik bayar lg separuh, akan dapat satu pakej free.. dengan set mandian dan minuman fibre.. macamana?
Aisyah: oh, menarik.. boleh2..

there goes another rm 500..pada mula nya nak bayar suku jadi setengah suku!

hari terapi ke 3 :

Chloe : Aisyah, you punya berat badan tak turun banyak la.. you kena jaga makan..
Aisyah: hurm.. saya dah jaga makan..
Chloe : hm..macam ini aa.. you cuba praktis lor..makan bila you betul2 lapar.. berhenti sebelum you kenyang..

Aisyah terdiam.. menitis air mata,rasa bagai ditampar...mendengar sabda RasulAllah S.A.W meniti di bibir orang bukan Islam..

“Kami adalah kaum yang tidak akan makan kecuali apabila lapar dan apabila kami makan tidak sampai terlalu kenyang.” (Hadis Abu Daud)

setelah melangkah keluar dari slimming center.. Aisyah terus tidak kembali.. Chloe pun tak pernah telefon lg dah untuk set masa.. " nampak benor menipunye~"

Selama bertahun2 sebelum ini, Aisyah selalu nak kurus cara shortcut.. sekarang tidak lagi.. dia mengamalkan diet cara Islam.. hasilnya sangat berbaloi, bukan sahaja sihat badan.. rohani pun sihat..Aisyah kata.."i just cannot stop the scale from dropping"..good for you Aisyah!!

1) Luruskan niat kita nak kurus untuk sihat memudahkan ibadah..kerana sedar badan ini pinjaman dari Allah dan punya hak- haknya..bukan untuk test market atau melawa memikat mata yang memandang..

2) Puasa kerap untuk latih kita menahan diri dari "temptation" yang melampau..

3) senaman indoor dengan outdoor
- indoor : rajin2 kemas dan bersihkan rumah.. solat cara yang betul.. sit up n senaman2 ringan.
- outdoor: kurangkan naik kereta sebanyak mungkin, ada masa lebih buat senaman outdoor lain.

4) Belajar memasak sendiri..elak makan luar dan pembaziran..apabila kita tahu masak, kita tahu nak beli makanan apa yang sihat.. :-)

Sunday, 1 May 2011

meminta2 dengan miskin tak sama okey~

nephew : auntie, i felt pity for her.. she looks very poor..
auntie : i am proud of you being very generous dear, but i really do not have extra money.. do offer her some of your food or drink..
beggar : no..no i don't want plain water.. i want money..

when we are talking about beggars.. the first to come out with is " street beggars" or "peminta sedekah" .. oxford dictionary says beggar is person who lives by begging for food or money..in other words,asking earnestly or humbly for something..

Selalunya orang cakap, jangan bagi duit kat peminta sedekah.. diorang ada kaki..ada tangan.. diorang bukan tak boleh kerja, malas..nak duit cara shortcut..dan sebagainya.. but remember!!

And repulse not the beggar/ adapun orang yang meminta-minta , maka janganlah engkau tengking herdik. ( surah ad-dhuha : 10 )

buku riyadhus salihin kata..

Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Nabi s.a.w. bersabda:

“Bukanlah orang miskin itu orang yang tertolak satu atau dua biji kurma ataupun satu atau dua suap makanan. Sesungguhnya orang miskin itu ialah yang memelihara kehormatan (dari meminta-minta).” (RS264; Bukhari, Muslim)

Dan dalam riwayat lain dari kedua-dua kitab sahih ini:

“Bukanlah orang miskin itu orang yang berkeliling manusia lain sehingga tertolak satu atau dua biji kurma ataupun satu ada dua suap makanan. Orang miskin itu tidak mempunyai harta yang cukup tetapi beliau tidak memberitahu orang akan kemiskinannya agar mendapat bantuan atau berdiri untuk meminta-minta."

In a day how many time do u beg your life to become better?

a: IF only i have rich parents,i would have i-pad2 right now
b: IF only i am much prettier, people would look at me some how.
c: IF only i am smarter , i don't need to study this hard
d: IF and only IF a.k.a IFF .. ^_^ ( ingat math moden : jika dan hanya jika)

if we keep saying above statement,recheck our faith in Allah..you will realize we are no different than street beggars except we have people to depend and rely on.. they don't..

some ideas for not "begging" too much-->

1) donate..then you will appreciate more what you have
"
"....And they ask thee what they ought to spend. Say: that which is superfluous.../...Dan mereka bertanya pula kepadamu: Apakah yang mereka akan belanjakan (dermakan)? Katakanlah: (Dermakanlah apa-apa) yang berlebihan dari keperluan (kamu).... " ( surah al-baqarah : 219)




2) always find lower price stuff.. stay away from "price tag" people..

if we think we are rich, example Abd.Rahman bin Auf
if we think we are poor, example Fatimah the daughter of RasulAllah.

"definitely,vain rich people have money but not faith..worse, vain poor people have neither..true rich people have faith without greediness, and true poor people have faith without complain.. what matter most? have faith!"- Miss Anonymous

Friday, 29 April 2011

mother, why is that man sleeping inside the coffin?

mother : because he already die..
daughter : why did he die?
mother : because he is old and sick..
daughter : when you are old, you will sick and die too?
mother : yes dear..
daughter : i don't like that.. i don't like people to die..

<<--- or you can say it another way -->>

mother : because he already die..
daughter: why did he die?
mother : everybody dies.. that is normal..
daughter : then you will die?
mother : yes dear..
daughter : i don't want you to die..
mother : oh love, its not going to be soon.
daughter : don't leave me mother.don't die.

<<-- or another way -->>

mother : because it is his time to leave the world..
daughter : where is he going? why did he has to go?
mother : he is not going anywhere, dying is not the end, its a part of life.
daughter : what happen to him then?
mother : after that, he will meet God.
daughter : oh.. alright, i pray he will rest in peace..he must be happy to meet God..

kids are simple.. so, be simple to them..tell no lie but truth..

surah al-qiyamah (75:19-23) .

(19) Not [as you think, that you (mankind) will not be resurrected and recompensed for your deeds], but you (men) love the present life of this world, (20) And neglect the Hereafter. (21) Some faces that Day shall be Nâdirah (shining and radiant). (22) Looking at their Lord (Allâh); (23) And some faces, that Day, will be Bâsirah (dark, gloomy, frowning, and sad)

Wednesday, 27 April 2011

otomen lg kuat dari ben10 aarr

2010
boy's age : 8 years old
location : home

(SEKADAR GAMBAR HIASAN..CREDIT TO PAKCIK GOOGLE)



hidayah : oh you are drawing..what is his name? he is very green.

boy 1 : its ben 10! He can change himself to a monster !

boy 2 : but there is another green here.. its the hulk..

hidayah : do they really exist?

boy2 1 and 2 : no.. they don't..

hidayah : so, why do you adore them so much?

boy 1 and 2 : with a bitter face " we do not adore them, we are drawing them!"

.............................................................................................

1 year later ...

hidayah : i have enough with cartoons..hand me the remote

boy 1 : im watching ben 10! look..he saved the world! and i've got list to watch..

boy 2 : i never got to see ultraman daia.. urghhhh~

hidayah : do you believe they really exist?

boy 1 and boy 2 : NO!! but ..but.. they seems real..

hidayah : let me tell you whats real..

boy 1 and boy 2 : huh??

hidayah tell stories about the miracles of prophet Musa r.a vs pharaoh...

boy 1 : waahahahaha...shaitan is cruel~! shaitan lives in hell ..

boy 2 : last time a silly boy in my class google the image of shaitan.. they look awful..

hidayah : my dear..Allah gives shaitan permission to bring along uncommitted Muslim to hell..they are not yet in the hell...they are still living with us.. until the day of the judgement..and we have no idea how's shaitaan looks like..

boy 1 : how do we know its true if we do not see them?

boy 2 : yes.. no movies ever showed them..except hell boy..

hidayah : ahaa..you got a point! i tell you what.. go catch some butterflies and come back in for tea..

during the tea time...

boy 2 : auntie!! we saw 3 butterflies and it has different colours each..

boy 1 : it was hard to catch..i always slipped.

hidayah : how do i know its true? i did not see it?

boy 1 : it is true!!

boy 2 : did you not record it on the video?.. ( staring at boy 1 )

boy 1 : you are also too busy with the butterflies!!

hidayah : oh we don't want to fight love.. see.. real true stories happen in life not in television.. as if pharaoh have video cam at that time? so kids, you must understand stories in the television are made up and recorded.

boy 1 : i get it!! animals cannot act in play..

boy 2 : and they will never be able to make up stories..

hIdayah smile.. ( i cannot agree more..animal are well trained not well educated to act in film..)

KIDS ARE JUST AMAZING especially "twisting stories" !! hahaha ^_^

Tuesday, 26 April 2011

~ Wo Ai Nie ~

Ali dan Abu berhenti sebentar di supermarket..

Abu : kedai tak bukak lagi kita dah datang..nampak sangat excited..

Ali : tu lah..eh ada makcik pernah cakap kat aku , kalau nak cari isteri cari kat pasar pagi - pagi.. time tu dah tentu - tentu bini pandai masak, bangun awal, mesti pandai urus rumah..

Abu : Heh.. tu la.. habis tu kalau cari bini kat shopping complex, dapat yang pandai pilih baju dan trendy? cari bini dekat sport centre.. dapat yang body fit? cari bini dekat university dapat yang educated? amboi - amboi Ali.. kalau nak 4 in one camana?

Ali dan Abu gelak dan meneruskan langkah ke destinasi dituju..Kemudian membaca notis yang ditampal..







PADA HARI SABTU, 12.30 TENGAHARI..

Ali : Abu.. ko ingat tak soalan ko tanya camana nak cari isteri 4 in one?

Abu : ahhaaa.. i know what you are thinking man~

Ali : semua wanita yang datang sini, akan memasak, tahu bersenam, menuntut ilmu, berani untuk melontarkan pendapat dan idea.. paling penting, diorang semua jaga solat..

Abu : tengok baju pun sejuk mata memandang, tak la terseksa..

Ali : apa tadi nama program ni? daurah?

Abu : haah.. Ali..pergi daurah 2 in one.. dapat ilmu mantapkan diri, mana tahu jodoh di sini?

Ali : senyum kecil.. dalam hatinya " Aisyah, mengertilahh cintaku tulus"

Abu :sambil menepuk bahu Ali.. " lelaki yang baik untuk wanita yang baik", inshaAllah sekiranya kita berusaha ke arah kebaikan, kita akan dapat selayaknya..

..............................................................................................
2 Hari sebelumnya..


Aisyah : dear.. napa lama tak telefon i ? you tak sayangkan i dah ke? sampai hati..i rindu u tau..

Ali : fuh semangat~ manja nya suara.. ( dalam hati nak je layan ).. Aisyah.. u tau i syg u kan? jom dating jumaat ni..kita gi ramai - ramai..Abu pun ada.. bermalam kat sana sampai sabtu..

Aisyah : ala.. i nak jumpa u seorang ajer.. kenapa Abu ada sekali? hurm.. asalkan dapat jumpa u,okeylah..

Ali : jangan tinggal barang - barang ok..i ambil depan rumah nanti pukul 6 petang..

..............................................................................................

Aisyah mengenali peribadi kakak- kakak "cantik" di daurah itu.. Ali juga mengenali peribadi abang - abang "handsome" di situ..

Aisyah terpisah dengan Ali di pintu entrance program daurah..sekali sekala mereka berselisih di universiti tetapi cinta mereka kali ini bukan bermatlamatkan dunia.. meruntun jiwa Aisyah bergelora dengan perasaan rindu, apetah lagi Ali yang sangat2 mencintai Aisyah..

keinginan merasai keindahan hubungan antara lelaki dan perempuan disimpan jauh - jauh di lubuk hati mereka..kerana ketakutan kepada Allah..ketakutan nyawa diangkat pada bila- bila masa..

"Cinta hati ini hanya pada yg Satu.Insan yang hadir sepanjang hidup ini adalah pinjaman dariNya.Dia berhak mengambilnya kembali pada bila - bila masa.Tiada keresahan dihati kerana yakin Dia sebaik - baik penjaga"

Ali sentiasa berdoa agar Allah memberi yang terbaik untuk Aisyah.. sedang Aisyah sentiasa mendoakan agar Allah menjaga Ali dengan sebaik - baiknya..

Abu al-‘Abbas ‘Abdullah bin ‘Abbas, radiyallahu anhuma, reported: One day I was behind the Prophet, sallallahu ‘alayhi wasallam, and he said to me:

"O young man, I shall teach you some words [of advice] : Be mindful of Allah, and Allah will protect you. Be mindful of Allah, and you will find Him in front of you. If you (have need to) ask, ask of Allah; and if you seek help, seek help from Allah. Know that even if the Nation (or the whole community) were to gather together to benefit you with something, they would not benefit you with anything except that which Allah has already recorded for you, and that if they gather together to harm you with something, they would not be able to harm you with anything except that which Allah has already recorded against you. The pens have been lifted and the pages have dried."

[Al-Tirmidhi)

Monday, 25 April 2011

ThaNk YoU??


<< khaleed is a Libya man..hidayah is a Malay woman >>

khaleed : can you pass the book please?

hidayah : yeah..sure..

khaleed : jazakillah khairan

............... after a few minute......

hidayah : certain people says syukran jazilan.. others say jazakillah..and im not sure what is barakallahu fik? why dont just say thank you.. isn't it more easier?

khaleed : i was waiting for you to ask, nice question sister ! actually syukran jazilan means thanks a lot to the person a.k.a thank you very much..where else as a muslim, we dont owe our thanks to a person, we thank Allah.. so our preferences should be jazakallahu khairan

hidayah : oh.. so this mean if you are saying jazakallah, i will have to reply jazakallah too?

khaleed : oh sister.. jazakallah means may Allah reward you and we dont know if the reward is good or bad..it is important to say khairan at the back as you are making du'a may Allah reward you with blessings/kindness.. referring to your second question.. if a person du'a/say jazakallahu khairan , we reply or respond a du'a barakallahu feek which means May Allah bless you..

hidayah : thank you.. oppss.. jazakallahu khairan, ya khaleed !! this is not a matter of just saying thanks..but this is a tauhid issue.. "...Our Lord is He Who gave to each thing its form and nature, then guided it aright." Ta-ha : 50

khaleed : barakallahu feek..mashaAllah, you are right sister, indeed.. http://islamicink.wordpress.com/basic-islamic-phrases-terms/ <-- you can google this for better understanding.. all of these are taught by our prophet Muhammad p.b.u.h :-) ..................................................................................... hidayah berfikir.. kalau cakap dengan orang putih boleh cakap thanks atau cheers.. kalau dengan melayu ?? terima kasih camana pulak? ehh...terima kasih tu, kita terima kasih dia pada kita.. so boleh la cakap..terima kasih, Hanya Allah dapat membalas jasa awak.. tapi kalau.."terima kasih diucapkan kepada yang berhormat atas keizinan beliau untuk menjalankan program..bla bla"....tak ada sebut terima kasih Allah pun? wah berat ni~ .. sama la macam kes thank you jugak.. ahhaaa~ terima kasih Allah .. segala syukur dan puji-pujian pada Allah.. alhamdulillah.. <><><>.... when you remember Allah all the time, you will find it is hard to stop saying "thank you Allah"....<><><>

Saturday, 23 April 2011

AYAM CAKAP DENGAN ITIK

AMARAN : SILA BERLAPANG DADA SEBELUM MEMBACA ^_^

seekor ayam berjalan - jalan di tepi sawah lalu jumpa dengan itik..ini dialognya :

ayam : Kok..kok.. itik oo itik..kau tahu tak.. aku ni penat la kerja siang- siang hari.. kejut manusia ni suruh bangkit solat subuh... ada ke patut dia baling aku dengan selipar.. kira untung la aku nak tolong.. silap2 haribulan aku kena sembelih, diorang jugak kenyang.. pelik manusia ni.

itik : quek..quek... ayam ni cakap ape la aku tak paham..belasah je la cakap ape2..pagi tadi aku pergi bersiar - siar kat tepi tasik, kotor betul tasik sekarang ini.. aku nak bertelur pun kena cari tempat elok takut kena curi manusia suka sangat makan, katanya telur aku masin..

ayam: betul lah kau cakap, cantik betul matahari hari ini.. nyaman jer udara..

itik : anak aku da ada 4 ekor dah.. mana aku bertelur lagi..

itik dan ayam terus berjalan beririingan sampai ke destinasi yang dituju walhal diorang tak pernah dapat faham ape yang dicakapkan.



^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^_^

saya analogikan ayam itik ni dengan dunia pekerjaan di malaysia.." hangpa mana taw.. hangpa tak penah jadi mcm kami"

doktor bercakap tentang hak2 working hoursnya yang melampau2 banyaknya..dan gaji yang tak setimpal

guru bercakap tentang hak2 sistem pendidikan yang caca marba..dan gaji yang tak setimpal

engineer bercakap tentang hak2 industri negara yg perlu diupdatekan.. dan gaji yang tak setimpal

lecturer bercakap tentang hak2 beban research n kerja admin yg bertimpa2...dan gaji yang tak setimpal..

lawyer kena adapt dengan undang2 negara dan kes2 yg tak termasuk propaganda vs true story .. dan still bayaran caj tak setimpal..

boleh buat pelbagai list kalau nak marah dengan sistem,terus membanding gaji dan kerja dengan negara luar.. tapi akhirnya yang Allah nilai adalah diri kita sendirii.. by the way, YOU are the one yang choose your life untuk jadi professionals.. berhati2 ketika merungut, kufur nikmat nanti.

bak kata michael jackson:
" im starting with the man in the mirror,i asked him to change his ways,and no message could have been any clearer, if you wanna make the world a better place, take a look at yourself and then make change"

ayam dengan itik takkan boleh faham kerana they are not in the same shoes..even diorang dedua jenis bird.
pekerjaan - pekerjaan diatas tu kira professionals lah kan..

pernah tak fikir penat cleaner sapu sampah kena panas terik ? pernah naik lori sampah yang angkat sampah rumah sampai landfill?

seharian jaga anak - anak complain bising, penat, letih.. bayangkan nurseri yang jaga puluh2 budak yang nak dilentur lagi akhlaknya..

pernah fikir kerja2 pertahankan negara?
pernah rasa tak makan makanan dari tong sampah?
pernah rasa senapang kene hala dekat badan? kalau kita di tempat - tempat ni, mampu tak kita tahan camana mereka ni bertahan?


semua manusia tu ada kelebihan masing- masing,lagi berilmu, lagi bersyukur, lagi tunduk menyembah Allah , lagi mahu berbakti pada sejagat kerana kita semua equally adalah HAMBA..

bila bekerja kita jadi KHALIFAH.. doktor, cikgu, lawyer jaga kebajikan manusia.. engineer,inventors jaga kebajikan alam sekitar..

apabila masing - masing jelas niat dan matlamat ini, rungutan tetap ada tapi ia takkan berpanjangan dan akan reda..ini datang dengan konsep keikhlasan,niat dan redha.. semua orang alami kesusahan ikut kemampuan masing - masing..

gaji besar tu semua orang nak dan kena usaha.. tapi Allah yang izinkan rezeki tu.. lagi besar gaji, lagi banyak kena tanya kat akhirat kelak..

ADAKAH AKU TELAH MENJADI HAMBA DAN KHALIFAH YANG BERSEDIA UNTUK DISOAL JAWAB KELAK?

PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI TERUTAMANYA AGAR SELALU BERSYUKUR DAN BERINGAT TENTANG KESUSAHAN ORANG LAIN.. Astaghfirullah... Masih mahu merungut lagi? fikir2 kan lah..


karya diilhamkan dari hasil temubual bersama real doktor pakar, professor, lawyer, cleaner dan cikgu...
masih mencari akauntan, askar yg betul2 gi berperang dan pekerjaan2 lain dalam dunia ini untuk berkongsi rasa.. hihi~

a robot , a monkey or a real human?~?

AMARAN : INI ADALAH BACAAN RINGAN - RINGAN .. NO HEART FEELING~ NO ACCUSATION~

Selasa,30 Februari 2019- Kerajaan negara Gua-Lu terpaksa membuat keputusan yang mengejutkan semua rakyatnya kesan dari ekonomi negara itu yang tidak stabil. Perdana Menteri Gua-Lu berkata hampir 20% kakitangan kerajaan terpaksa dibuang kerja. Hal ini selari dengan slogannya " Kualiti lebih baik dari kuantiti" dan menggalakkan rakyatnya untuk menceburi bidang lain agar lebih mampu berdiri di atas kaki sendiri andai berlaku kejadian tidak diingini seperti gempa bumi dan tsunami. Tumpuan kerajaan sekarang adalah untuk meningkatkan kesedaran, oleh itu bajet kewangan harus banyak dilaburkan pada media- media sebagai medium penyampaian kepada rakyat..bla bla bla bla...[saje je merepek2]


<><><><><><><><><>><><><><><><><><><><>><><><><><><><><><><><><>><><><>

ada kisah seorang pelajar nak tukar bidang dari engineering ke social science. pada mulanya dia bertanya pada senior lantas senior berkata " dek,selama kitorang bertahun2 dekat sini, sesiapa yang nak tukar kos mesti result power atau teruk giler" hati pelajar itu agak kecewa sebab result dia di tengah2.. tanya pula pada pensyarah " sistem sini tak bagi tukar kos dah la awak tinggal lagi setahun setengah lagi..sistem ikut akta , sistem pendidikan, sistem dan sistem dan sistem".. akhirnya pensyarah buat kesimpulan "tak mungkin awak dapat tukar kos, alah awak belajar je la sampai habis, sambung master nanti tukar la suka hati awak".. pelajar itu tak ada passion pada engineering, dia boleh survive paksa diri tapi itu bukan apa yang dia minat..muktamad : dia bawak segala result dan segala surat sokongan tunjuk pada harapan terakhir dia iaitu dekan fakulti..dekan ni orang yang akan bagi kata putus.. setelah berbincang dengan pelajar itu selama 30 minit, dekan beri kelulusan pada pelajar itu untuk tukar kos sambil berkata " monkey and robots don't understand system, they are well trained and well programmed..but human is different we have heart and mind" ..

<><><><><><><><><><>><><><><><><><><><><><>><><><><><><><><>><><><><><><

Moral of the story : Letakkan sesuatu pada tempatnya..pemimpin yang baik ialah yang sedar kuasa yang diberikan adalah untuk membetulkan apa yang salah ..manakala pengikut yang baik ialah yang tahu memilih pemimpin yang benar.

Friday, 22 April 2011

Tak Mahu lah.. nanti kena kata dek orang~

<<<<< perkara ini terjadi masa mula - mula naik sekolah rendah >>>>>

sejak itu mula berkawan, sejak itu mula nya " awak ni gemuk lah.." " awak ini cantik lah" " pandainya.. mana awak belajar?" " mak saya kan pandai buat kek" " mak saya kan.. selalu cakap bla bla"

naik ke darjah 6 .." dia ni poyo lah , selalu angkat tangan jawab soalan", " nak ampu cikgu lah tu tolong angkatkan buku dia", " kaki panjang, tendang bola macam itik"...

SEJAK INI LAH.....bermulalah dilemma " tak mahu lah, kene kata dek orang"

1) nak pakai tudung tak? rasa macam nak pakai.. tapi macam hipokrit..pakai tudung perangai tak ubah..nanti - nanti lah pakai tudung, bila dah berubah semua ready lah baru pakai tudung..malu lah kena kata dek orang nanti..


2) uish.. aku ni semua orang tahu puasa pun tak pernah.. tapi teringin gak nak solat, puasa macam member lain.. biaq pi la..aku tak biasa la, kang kena cakap buang tebiat pulak.


3) hm.. rasa bersalah malukan mak ayah keluar dating ni.. alaaa, aku kan dekat KL.. orang negeri memang takkan tahu lah aku buat apa dekat sini, aku kan belajar...sayang la kat relationship ni.. buat apa nak takut? kat sini tak ada sapa kenal.. tak apa lah, tak kena kata dek orang punya...


4) alamak.. result turun la sem ni..sem depan kena belajar sungguh- sungguh la.. ( sebulan selepas itu...) aiseyhmen.. aku ni beriya je belajar pinjam buku tebal-tebal kat library..tak baca pun.. masuk kelas bengap jugak.. buat malu kat orang ja..konon belajar tunggang tebalik, tak paham jugak.. haish.. give up mcm ni!


5) nak baca quran lah .. ehem..kang orang kata aku ni macam tunjuk baik sangat pulak.. nanti la baca kat tempat sunyi2..bahaya - bahaya..nanti riak pulak baca quran depan orang.. kejap - kejap lagi la baru baca...




Orang memang takkan berhenti bercakap.. baik pun kena cakap, buruk lagi lah kena canang macam berita terkini..

Oleh itu, toksah la dok malu kat orang.. malu kat Allah nuhh.." kalau aku buat ni, Allah suka ke tak?"

Syaitan tu kan dah berkurun hidup dengan manusia... macam- macam helah dia bagi kat kita nak bagi kita rasa takut dengan apa orang akan kata.. sebab itu

1) SEGAN DAN MALU TU PERKARA BERBEZA!!

- MALU : HAYA' Sebagai benteng iman
- SEGAN : KHAJAL tu " Malu tak bertempat"

2) Orang yang beriman takkan segan - segan bila buat kebaikan.. tapi sangat malu untuk melakukan keburukan.

Jika kamu tidak berasa malu, buatlah apa yang kamu suka kerana Allah akan membalas perbuatan kamu itu.
(surah Fussilat:40)


3) "Celakalah bagi setiap pengumpat dan pencela.." surah al humazah :1

KITA TAK PERNAH TAHU ORANG YANG KITA JUMPA HARI INI YANG BURUK BENOR ~ BAGI PENDAPAT KITA, ANDAI ALLAH BUKA PINTU HIDAYAH DALAM HATINYA, JADI JAUH LEBIH HEBAT DARI KITA..

Tuesday, 19 April 2011

ayah sayang ummi sebab....



ummi cun..

muka lagi licin dr saya,jerawat clean and clear..sekali senyum,memang nampak dia sorang je..tenggelam semua kat tepi..masa kat hospital, diorang igt sy ni mak, ummi anak.. macam tu sekali..tapi pelik.. ummi tak pakai make up tebal, setakat uv protector je..itu pun safi rania gold taun lepas punya bile nak habis pun tatau,dia kata anak2 banyak nak guna duit, tak boleh pakai yang mahal- mahal..pernah ayah hadiahkan dia set pencuci muka beratus2,tapi sekali jer..dia cakap bukan style dia lah~~ lama - lama tahu dah rahsia ummi.. air wudhuk sentiasa jadi cleanser muka..minimum 5 kali sehari..tu tak kira solat2 sunnat dia lg.. patut la ummi berseri2 sepanjang masa

ummi jaga badan..

saya cakap kat ummi.. alah ummi ni,ayah tak cari lain lah.. ummi terus betulkan statement saya " ummi jaga badan sebab badan ni pinjaman dari Allah, badan ni akan dipersoalkan kelak hak -hak nya,kesihatan badan tu nikmat yang harus disyukuri bukan dibangga2kan" .. ummi kerap puasa..ummi kata perut nak makan, rohani nak makan juga..seronok sangat berpuasa sama - sama ummi.. rindunya kat ummi..

ummi 5 in 1 bila waktu pagi..

time tu lah dia kena kejut anak2 solat, time tu lah dia masak breakfast, gosok baju ayah n anak2,kemas rumah, siapkan ayah,siapkan anak2,hantar adik n ambil anak gi sekolah,selalu tanya cikgu pasal prestasi adik..pastu balik rumah..ohho~ kat rumah dia exercise selalu..mop2 lantai, sapu2 ruang tamu, lap2 bunga dia, make sure rumah bersih,basuh baju jemur baju..masa kitorang kecil2,ummi basuh baju kitorang pakai tangan..masak makan tengahari pulak untuk semua, petang tu ajar adik pulak belajar, pastikan dia siapkan kerja rumah.. ayah tak bagi ummi kerja dulu sebab ayah cakap " u jaga anak- anak tu dah banyak jimat duit i,nak hantar anak jaga bukan murah ank ramai2 ni,kalau tak sebab tangan u yang basuh lampin mesti byk guna duit nak beli pampers banyak2"..ayah cakap duit biar ayah cari sebab dia masih mampu.. tapi ummi selalu je tolong ayah..ingat lagi ummi tolong masak banyak- banyak untuk pejabat ayah..

ummi masak sedap..

tak pernah ada resepi tetap..sekarang lagi lah..asyik diskaun je.. santan nak diskaun, dari cheese pizza diskaun jadi mayoinase kadang2 custard pun boleh jadi..nasi lemak jadi nasi lemak susu.. sedap sangat~ ummi kata masak ni apa yang ada jer, keberkatan bila kita tak membazir.. termasuk membazir masa, masak mudah2 je jangan lama - lama sangat..banyak lg benda boleh buat..selalu intai ummi masak, sambil masak sambil dia ingat surah2 dia hafal..patut la masakan sedap sahaja.. ya Allah, rindu nya kat ummi..

ummi sentiasa dahulukan anak - anak..

baju raya pun beli boleh kira dengan jari...dulu ummi jahitkan baju raya untuk kitorang..sedih teringat masa kecil- kecil ummi jahitkan baju cotton tu.. saya bentak2 tak nak pakai, saya cakap tak cantik,saya campak baju tu.. saya bising cakap kawan2 baju semua lawa- lawa kilat2..sekarang dah besar baru tahu baju cotton tu sangat mahal..ummi maafkan saya ya..sob sob..sebenarnya tu la baju paling cantik seumur hidup saya..

ummi selalu teman ayah

baiki kereta, teman ayah baiki tandas, baiki siling rumah,solat jemaah sama- sama..dengar luahan ayah selepas penat bekerja.. ummi tak pernah cerita apa2 pun kesusahan bersama ayah dengan orang lain.. yang saya cerita ni apa saya perhatikan dan dari cerita akak abang.. ummi jaga maruah ayah,sentiasa tersenyum pada waktu susah.. even mengadu pada tok mak pun tak pernah.. ummi sentiasa sokong ayah pada waktu ayah difitnah orang..masa dulu2 ayah gi australia, india tinggal ummi kat malaysia dengan anak2, ummi selalu cakap takpe walaupun ayah jauh, Allah jaga ayah..ayah pernah cakap " sian juga tengok member2, bini maintainance mahal2 untuk cantik, yer la masing2 bekerja..banyak duit boleh buat macam2" saya pun cakap " tapi ayah.. banyak lagi perkara yang ummi boleh wat orang lain tak boleh buat" ayah angguk setuju " sbb tu dia kesayangan ayah" ..

ummi.. kitorang sayang ummi.. sangat!! bila kitorang cakap ummi tlg doakan kitorang ye,mesti ummi cakap " ummi doakan anak n menantu ummi berbakul2.. redha ummi sentiasa bersama korang, cuma usaha dengan niat dan cara yang betul atau tidak sahaja"

saya ingat ummi wudhukkan n mandikan saya masa di hospital..ajar saya solat sambil baring, duduk.. ajar saya nilai kehidupan dan kedudukan sebenar seorang perempuan di mana.. hikmahnya ummi mendidik kami sentiasa terukir di sanubari... ummi, moga Allah sentiasa memberkatimu dan inshaAllah saya jadi ummi yang hebat macam ummi.

~dari anakmu yang merinduimu setiap detik waktu~